Naturlig hudvård - recept

Du behöver väldigt lite hudvårdsprodukter. 

 Tvål, kanske en peeling, kroppsolja, ansiktsolja och kanske en fet salva/creme till torra delar så som läppar, armbågar, fötter och händer och en deo. Resten kan du skippa. Lovar att du kommer att känna dig renare om du använder dessa produkter. Att du har gjort dom själv blir en bonus. Då det är en trevlig sysselsättning. Du kan ju dessutom ge bort dina produkter i gåva till nära och kära. 

Gör dig själv en tjänst och använd dig av handgjord, naturlig hudvård. Unna din hud rena produkter fria från gift och därmed också, slå ett slag för miljön! Vi måste tänka på vår planet. Att sluta använda kemiskt framställd hudvård är en ganska stor del i detta. Om du tänker efter.

 

 /20106428_1089433427855913_7079929738554144874_n.jpg

 

 

Olivtvål- med bivax

Denna tvål passar alla hudtyper. Även en bra ansiktstvål. Dessutom funkar den även som raktvål. Om man inte vill använda bivax går det att utesluta. Byt i så fall ut bivaxet mot motsvarande mängd olivolja. 

Läs noga recept och instruktioner innan du börjar. Avsätt ett par timmar till tillverkningen.

Viktigt att tänka på är att när vi jobbar med lut så krävs försiktighetsåtgärder!! Använd skysshandskar, långärmad tröja som du inte är rädd om och skyddsglasögon. Så du inte får stänk på huden eller i ögonen. Ha tidningar eller något annat som skyddar underlaget. Använd inte kärl av aluminium. Rostfritt stål eller plast går bra. Gjut dina tvålar i silikon/plastformar. När du gör denna tvål behöver du va koncentrerad och fokuserad. 

Du behöver:

Mått, gärna ett som även visar ml. 

Två kärl i rostfritt stål/plast

Stor kastull som du har till vattenbad när du värmer olja/vax

Någon slags form att gjuta tvålen i. Det går bra att gjuta en stor som man sedan skär i mindre lagom stora bitar.

Termometer. Gärna två, då du ska ha samma temp på oljan/vaxet som på luten max 40 grader när du häller ihop det. För att undvika kemisk reaktion.

 

Ingredienser:

500 ml Olivolja

30 ml Bivax

150 ml vatten

73 ml Natriumhydroxid (kaustiksoda)

45 ml Olivolja till överfettning

60 Drp Eterisk olja av någon doft du gillar. Tänk på att använda basnoter eller mallannoter. Toppnoter förvinner i förtvålningen. 

 

  1. Värm olivolja i vattenbad och tillsätt bivax smält ihop på medelvärme. Bivax smälter vid 60 graden ungefär. 
  2. Mät upp vattnet i ett annat kärl och tillsätt kausiksoda. Rör tills allt löst sig. 
  3. Nu ska du låta luten och oljeblandningen svalna. Rör oljeblandningen så att inte bivaxet stelnar. 
  4. När både lut och oljeblandning är 40 grader blandar du ner oljeblandningen i luten.
  5. Vispa eller andvänd stavmixer och mixa tills du får en relativt tjock smet. Som en tjock sockerkakssmet ungefär. 
  6. Om du vill göra olika tvålar är det nu du ska dela upp din smet. 
  7. Nu tillsätter vi det vi vill ha i tvålen. Jag har valt olivolja för att jag vill göra en olivtvål. Men du kan ju välja något annat. Som tex. peeling ämne, någon annan typ av olja eller kanske getmjölk. 
  8. Sist tillsätter du eterisk olja efter tycke och smak. Tänk på att lite doft försvinner i förtvålningen så va inte rädd att ta i lite extra.
  9. Häll upp din tvål i de formar som du valt och låt de stå tills de stelnat. Ungefär 24-48 timmar. Det är lite olika från gång till gång. 
  10. När din tvål har stelnat så kan du skära till den i lagom stora bitar. Eller om dom är i färdiga formar tar du försiktigt ur dom. lägg dom på en bricka separareade från varandra och låt de mogna ca 7 veckor innan du kan börja använda dom.

 

 

 

 

Kroppsolja-även en fin babyolja!

 

!00 ml kallpressad sesamolja 

50 ml kallpressad solrosolja

0,3 ml ringblomsextrakt

15 ml sheasmör rå

Värm sesamolja i vattenbad och smält ner sheasmör och ringblomsextrakt under omrörning. När allt löst sig låter du det svalna något och tillsätter sedan solrosolja.

Häll upp på flaska. Klart!

Denna olja passar alla även bra babyolja. Om du vill ha den lite fetare så ökar du bara mängden sheasmör.

 

 

 

Ansiktsolja - bra vid problemhy

70 ml kallpressad tistellolja

25 ml kallpressad jojobaolja

5 ml D-pantenol (B5 vitamin)

Jag brukar droppa i ett par droppar aromablandning "quinna" i denna olja. Men det gör man ju såklart som man vill. 

Häll på flaska och skaka. Klart!

Denna olja har hjälpt mig att få ordning på min känsliga hy med finnar och grova porer. Tvätta ansiktet med olivtvålen och ge sedan dig själv en ansiktsmassage med denna olja morgon och kväll. Lovar att du kommer att märka skillnad.

Även bra för män efter rakning!!

 

 

 

Supersalva 

150 ml kallpressad sesamolja

1 ml ringblomsextrakt

5 ml ullfett givetvis måste det vara  pesticidfritt

20 g bivax 

50 ml oljeådra camelina

Värm sesamoljan i vattenbad tillsätt ringblomsexrakt, ullfett, bivax. När allt smält rör du ordentligt och tar bort från värmen. Vispa sedan i oljeådra cemelina. Häll upp på burkar och låt stelna. Är du otålig kan du ställa burkarna i kylen en stund så går det fortare. 

 

Bra mot nariga händer, torra fötter, småsår, självsprickor, torra läppar. Skyddar även mot kyla och väta. Så en bra salva att ha i ansiktet på vintern. Helt vattenfri så den fryser inte på huden. Vilket gör att du kan smörja in precis innan du ska ut i kylan.

Även en bra barnsalva!!

 

/20106428_1089433427855913_7079929738554144874_n.jpg

 

Kokosdeo

 

50 g sheasmör rå

25 g kokosolja kallpressad 

25 g bikarbonat aluminiumfri

15 g majstärkelse eller potatismjöl

 

Smält kokosolja och sheasmör i vattenbad. Blanda i bikarbonat och stärkelse. Värt att testa om du vill ha en deo fri från giftiga ämnen. Finns studier som visar på att ämnen i deodorant ute i handeln innehåller ämnen som kan ha en bidragande orsak till bröstcanser!

 

 

/42-20335541.jpg